Ez van! Ez jó? Közéleti kampányblog

Sajtószabadság: a demokrácia sarokköve

2017. március 15. - ezvanezjo

og_press.png

Tovább

Közös problémáinkat együtt, egymásban nem az ellenséget keresve oldhatjuk meg

og_migr.png

A menekültkérdés ma a világpolitika talán egyik legmegosztóbb kérdése. Pedig tudnánk mindannyiunk számára közös pontokat találni. Abban például majd mindannyian egyetérthetünk, ha van lehetőségünk rá, akkor be kell fogadnunk a háború elől menekülő, rászoruló családokat. Szerencsére ma Magyarországon az elmúlt évekhez képest kevésbé a napi pártpolitika része a menekültkérdés. Ilyenkor érdemes hátra lépnünk és egy összegzést készítenünk az elmúlt időszak történéseiről. Igyekszünk majd azokra a dolgokra összpontosítani, amik reménykeltők lehetnek.

Tovább

Korrupció volt. Van! Lesz?

og_korr.png

A korrupció ősi nem modern jelenség. Az első írásos emlékek egyike egy sumér adószedő korrupciójáról szól. Mégsem mindegy, hogy csupán egyének romlottságáról beszélünk, vagy társadalomszervező erővé válik a korrupció. Ha mindent átsző, akkor annak súlyos társadalmi ára van.

Tovább

A hétköznapjaidat nevezzük úgy, hogy demokrácia

 

og_demok.png

Tetszik az új városi park? Biztonságosan működik a metró? Lehet szabadon házasodni? Az a politikus lenyúlt egy csomó pénz? Van rámpa a babakocsinak a házban? Hitelesen tudsz tájékozódni? A fejed felett döntöttek egy téged érintő fontos ügyben? Valakid a véleménye vagy a származása miatt került rosszabb helyzetbe? Van szükség arra az új közintézményre a sarkon? Nincs hova dobni a szelektívet?

Ez mind demokrácia. Egy jól működő rendszerben beleszólhatsz a döntésekbe, és a döntéshozók a rájuk ruházott hatalmat arra használják, hogy jobbá tegyék a te és a közösséged életét is.

Tovább

Moderálási szabályzat


1. A cél egy olyan biztonságos vitakörnyzet kialakitása, ahol a trollok, agresszív kommentelők kizárásával és a viták fokuszának az aktuálpolitikától való eltolásával, az adott témákról való vita a megoldások és az egyes szakpolitikai javaslatok megbeszélése felé tudjuk az emberek gondolkodását terelni.

1.1 A moderálás célja nem a viták megakadályozása, hanem épp annak értelmes mederbe terelése. Ezért a moderálás csak korlátozottan alkalmazzuk, az egyértelműen elfogadhatalan kommenteket töröljük, a vitákat visszatérően b roncsolókat kitiltjuk, de alapvetően inkább a vita megfelelő mederbe terelése a célunk.

Tovább

Ez van! Ez jó?

blogpostog.png

A Mérték Médiaelemző Műhely Ez van! Ez jó? kampánya egy hónapon keresztül hazánkat kiemelten érintő közéleti kérdésekkel foglalkozik. Első héten a demokrácia, második héten a korrupció, majd a menekültek és végül a sajtószabadság témáját beszéljük meg veletek közösen.

Tovább